Lakásszellőztetés

A mai korszerű építészeti megoldások mellett elengedhetetlen a belső tér megfelelő légállapotainak kialakításához
a gépi szellőztetés használata
.

Az egyre szigorodó energetikai követelmények egyre zártabb épületeket eredményeznek, melynek következtében a gépi szellőztetés fontossága mára megkérdőjelezhetetlen – mind az épületen belül élők komfortérzete, mind egészsége szempontjából. 

Hogyan működik?

Központi, centralizált lakásszellőztetés esetén a légkezelőgép a kültérből friss levegőt szív be, amit a csőhálózaton keresztül eloszt a lakásban, épületegységben. A helyiségekből a párás, használt levegőt elszívja, és a kültér felé kidobja. A légkezelőgép automatikusan szabályozza a folyamatot, a pára, nedvesség eltávozik, de a levegő hőjét újrahasznosítja, visszanyeri a rendszer. A szűrőkön keresztülhaladó levegő egészséges, friss belső légállapotokat eredményez.

Miért szükséges?

Kötelezővé válik a központi szellőztető rendszerek kiépítése

2021. június 30-tól a közel nulla energiaigényű épületeket már gépi szellőzéssel kötelező átadni. Eszerint az ablakon keresztül történő szellőzéssel a jövőben nem számolhat a tanúsítványt készítő szakember. Az előírt friss levegő mennyiség kizárólag gépi szellőzéssel biztosítható, ablaknyitással nem. Valójában a korábbi években sem lehetett volna ezt a kiskaput használni, hiszen az előírt levegőmennyiség (fejenként minimum 25,2 m³/h) nem volt biztosítható.

Egészséges belső környezet

Az ember életének felét az otthonában tölti, ahol a megfelelő pihenéshez elengedhetetlen az egészséges belső környezet. Lakásban, családi házban nap mint nap nem kívánatos hatások érhetnek bennünket, melyek ez ellen dolgoznak: pl. külső zaj-, por-, pollen-, atka- és spóra terhelés, továbbá kémia szennyezőanyagok, radon, finom por, VOC anyagok, de az emberi jelenlétnek is van káros hatása: az épületen belül megnő a páratartalom és a CO² szint. A megnövekedett CO² felelős a fejfájásért, a romló koncentrációért, a rossz közérzetért, a fáradságérzetért, valamint a nem pihentető alvásért. Jól szigetelt épületekben az egészséges belső környezetet biztosító belső elhasznált levegő – külső frisslevegő cserét csak gépi szellőztetéssel lehet biztosítani.

Megtérülés

A hővisszanyerővel rendelkező készülékek az elszívott levegő hőenergiájának 67–95%-át visszanyerik. Így egy átlagos családi ház esetében a hővisszanyerős szellőztetőrendszer többletköltsége egy nem komplett, nem hővisszanyerős gépi szellőztetőrendszerhez képest (napi 10 óra üzemórával számolva) 2 év alatt megtérül.

Fokozott légzárás elkerülése

Új építésű vagy jelentős felújításon átesett épületeknél a fokozott légzárás miatt a természetes légcsere csak 10–20%-a a megfelelő mennyiségnek, ezért ezekben az épületekben mindenképpen szellőztetésre van szükség.