Lakásszellőztetés

A mai korszerű építészeti megoldások mellett elengedhetetlen a belső tér megfelelő légállapotainak kialakításához
a gépi szellőztetés használata
.

Az egyre szigorodó energetikai követelmények egyre zártabb épületeket eredményeznek, melynek következtében a gépi szellőztetés fontossága mára megkérdőjelezhetetlen –

mind az épületen belül élők komfortérzete, mind egészsége szempontjából.

Hogyan működik?

energy-efficiency-154006_1280

Központi, centralizált lakásszellőztetés esetén a légkezelőgép a kültérből friss levegőt szív be, amit a csőhálózaton keresztül eloszt a lakásban, épületegységben. A helyiségekből a párás, használt levegőt elszívja, és a kültér felé kidobja. A légkezelőgép automatikusan szabályozza a folyamatot, a pára, nedvesség eltávozik, de a levegő hőjét újrahasznosítja, visszanyeri a rendszer. A szűrőkön keresztülhaladó levegő egészséges, friss belső légállapotokat eredményez.

Miért szükséges?

Kötelezővé válik a központi szellőztető rendszerek kiépítése

2021. június 30-tól a közel nulla energiaigényű épületeket már gépi szellőzéssel kötelező átadni. Eszerint az ablakon keresztül történő szellőzéssel a jövőben nem számolhat a tanúsítványt készítő szakember. Az előírt friss levegő mennyiség kizárólag gépi szellőzéssel biztosítható, ablaknyitással nem. Valójában a korábbi években sem lehetett volna ezt a kiskaput használni, hiszen az előírt levegőmennyiség (fejenként minimum 25,2 m³/h) nem volt biztosítható.

Egészséges belső környezet

Az ember életének felét az otthonában tölti, ahol a megfelelő pihenéshez elengedhetetlen az egészséges belső környezet. Lakásban, családi házban nap mint nap nem kívánatos hatások érhetnek bennünket, melyek ez ellen dolgoznak: pl. külső zaj-, por-, pollen-, atka- és spóra terhelés, továbbá kémia szennyezőanyagok, radon, finom por, VOC anyagok, de az emberi jelenlétnek is van káros hatása: az épületen belül megnő a páratartalom és a CO² szint. A megnövekedett CO² felelős a fejfájásért, a romló koncentrációért, a rossz közérzetért, a fáradságérzetért, valamint a nem pihentető alvásért. Jól szigetelt épületekben az egészséges belső környezetet biztosító belső elhasznált levegő – külső frisslevegő cserét csak gépi szellőztetéssel lehet biztosítani.

Megtérülés

A hővisszanyerővel rendelkező készülékek az elszívott levegő hőenergiájának 67–95%-át visszanyerik. Így egy átlagos családi ház esetében a hővisszanyerős szellőztetőrendszer többletköltsége egy nem komplett, nem hővisszanyerős gépi szellőztetőrendszerhez képest (napi 10 óra üzemórával számolva) 2 év alatt megtérül.

Fokozott légzárás elkerülése

Új építésű vagy jelentős felújításon átesett épületeknél a fokozott légzárás miatt a természetes légcsere csak 10–20%-a a megfelelő mennyiségnek, ezért ezekben az épületekben mindenképpen szellőztetésre van szükség.

Cégünk vállalja a következő légtechnikai rendszerek komplett kivitelezését, az állapotfelmérésen keresztül, a teljeskörű gépészeti tervezés elkészítésétől a kivitelezésig :

  • Lakások , irodák, üzletek, konyhák szellőztetését
  • Üzemek, ipari csarnokok, raktárak légkezelését
  • Éttermek , konyhák, kávézók szag-por füstmentesítését
  • Fürdőszobák, medencék, uszodák páramentesítését
  • Teremgarázsok, parkolóházak, autószervizek füstgáz elvezetését
  • Fényezőkamrák, porszóró helyiségek elszívását
  • Légkezelő berendezések beépítését

A légkezelő alkalmas friss levegő bejuttatására és szellőztetésre, hűtésre, fűtésre, párásításra, párátlanításra.
A légkezelő berendezéseket nevezhetjük légkondicionálóknak, mivel a levegő minden paraméterét szabályozottan képesek befolyásolni.

A légkezelő berendezések az épületen belül, megfelelő légállapotot tudnak biztosítani az ott tartózkodók számára. A mai modern épületek szerves részét képezik a légkezelő berendezések. Legyen szó akár családi házról vagy kiterjedt épületkomplexumról, moziról.

A légkezelők szűrik a beszívott friss levegőt, ezt hozzákeverik a helyiségből elszívott levegőhöz, másrészt az elszívott levegő, egy hőcserélőn áthaladva a hőtartalmát átadja a frisslevegőnek, ezáltal télen előfűti, nyáron pedig előhűti a friss levegőt. Ez a részben már kezelt levegő, áthalad a légkezelő hűtő, vagy fűtő hőcserélőjén és az így kapott levegő, légcsatorna hálózaton keresztül jut el a megfelelő helyre az épületen belül.

A légkezelők alkalmasak a levegő páratartalmának pontos beszabályozására is, ami legalább annyira fontos, mint a megfelelő hőmérséklet beállítása. Ehhez megfelelő nedvesítő, vagy gőzfejlesztőre van szükség. A légkezelők sokféle kialakításban léteznek, a kisebbek kompakt egységekben kaphatók, míg a nagyobbakat különálló egységekből lehet összeszerelni a kívánt légtechnikai feladatra. Ezek a berendezések szinte minden esetben légcsatorna hálózatra csatlakoznak, kivitelezésük előzetes tervezői munkát igényel.

    Az űrlap elküldésével elfogadom és tudomásul veszem az adatkezelési nyilatkozatban foglaltakat.